Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kell nekem a Google Plus?

2011.08.19. 17:40 | www.lepjmeg.hu | Szólj hozzá!

 A kapcsolati háló nem olyan, mint egy mobiltelefon. Nem lehet évente egy szebbre, jobbra, okosabbra, gyorsabbra lecserélni. A közösségi hálót váltani csak úgy lehet, ha veled együtt mozdulnak a barátaid, ismerőseid, rokonaid, üzletfeleid...  

Nálunk az utolsó Nagy Váltás az iWiWről a Facebookra tartó népvándorlás volt. A többség váltott, a párhuzamos lét kényelmetlen, valószínű, hogy az iWiW néhány "csakazértsem" fehasználó mellett egyre inkább a "holt lelkek" gyűjtőhelyévé válik. (A legtöbben nem törik magukat, hogy leiratkozzanak a nem használt szolgáltatásokról, így a világűrhöz hasonlóan a cyberteret - hú, de poros kifejezés - is egyre jobban ellepi a szemét.)

A Facebook messze nem tökéletes, naponta okoz bosszúságot, mégis megkerülhetetlen, mert lényegében mindenki rajta van. A hálózat a  kollégiumi "webes telefonkönyvből", illetve a "ki kit ismer" alapkérdésből kiindulva jutott el mai, meglehetősen komplex állapotába. Gyengeségei, támadhatósága éppen abból adódik, hogy nem felülről tervezett, hanem  a folyamatosan felmerülő felhasználói igényeknek szerint (részben meg éppen ezekkel szembe menve), menet közben fejlesztett, dinamikusan alakuló (kevésbé elegánsan: állandan toldozott-foltozott) rendszer.
 
A Google már sokadszorra fut neki, hogy megmutassa, milyen is egy rendesen átgondolt, megtervezett,, megfelelően méretezett, ergonómiai szempontból is tökélestesen kivitelezett rendszer. A baj csak az, hogy mindez az okosság-ügyesség valahogy nem kell a népnek. A Wave lélegzetelállító volt, csak épp egy olyan új szemléletet igényelt, amit a legtöbben nem voltunk hajlandók magunké tenni. A Buzz már nem ígérte az online kommunikáció teljes reformját, inkább csak a Twittert próbálta "fejlettebb formában" megvalósítani. Ez sem sikerült. A Plus most elsősorban a különböző kapcsolattípusok (circles) egyszerű, kényelmes szétválasztásával próbálja megkülönböztetni magát a Facebooktól. Nem tudom, hogy ez elég lesz-e.


Jó ideje van már személyes profilom a Facebookon. A kezdeti idők zavarosság után egy ideje próbálom leválasztani ezt a szakmai kommunikációról. Ha a korábbinál kissé passzívabban, de ott vagyok a Twitteren is, üzleti (online) kapcsolatépítésre pedig egyre inkább a LinkedInt használom. Szerintem mára sikerült elég jól elkülöníteni a "köreimet", nem látom, miért kellene most, azonnal, mindent feladva valami újba kezdenem? (Egy újabb, a többivel párhuzamosan működtett hálózatról szó sem lehet, ez már semmiképpen nem férne bele ez életembe.) 

Be kell látni, hogy a Következő Nagy Dobás (Next Big Thing) a hagyományos módszerekkel továbbra is megjósolhatatlan, kiszámíthatatlan, elérhetetlen. Általában csak utólag tudunk okosakat mondani arról, hogyan trafált bele valaki egy új igény kiszolgálásába, hogyan kezdett az új ötlet terjedni és hogyan sikerült elérnie a fordulópontot. Bevallom, valahogy ez megnyugtatóan hat rám.

 

 

forrás: http://mediablog.hvg.hu/2011711.aspx

Címkék: google webáruház www.lepjmeg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lepjmeg.blog.hu/api/trackback/id/tr213165389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása