Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Címkék

A gyermekruházat története

2011.08.18. 18:37 | www.lepjmeg.hu | Szólj hozzá!

 

A ókorban és részben a középkorban - különösen a szegény, alacsonyrangú családokban - a gyermekek hosszabb, rövidebb ingben jártak. A 18. század közepéig - a jómódú, előkelő gyermekek esetében - a gyermek ruhák mindig a felnőttruhák kisebbített másai voltak, így a divatot is azok változásának megfelelően követték.

 

Rousseau forradalmi nevelési elveinek hatására, Angliában jött létre a gyermekruha mint önálló kategória. Erre azért is szükség volt, mert a felnőtt öltözködésnek olyan vadhajtásai ( spanyol, rokokó ) nőttek, mely a gyerekek számára már-már elviselhetetlen terhet jelentettek. Az 1800-as évektől kezdve a forradalom és a modern pedagógiai elvek hatására a gyermekek öltözködése kezdett veszíteni a merevségéből. Az egészségesebb viselet elméletét ugyan általában elfogadták, de a megvalósítás nagyon lassan haladt. Különösen az előkelő családok fogadták nehezen a számukra kevésbé elegáns és nem annyira túldíszített gyermekdivat első kezdeményeit. 

Az igazi változás a 20. századra maradt. Praktikus, könnyű és higiénikus viselet alakult ki már a század első évtizedeiben is. Különvált a csecsemő és a gyermekdivat, s míg az előbbi a használhatóságot és a könnyű tisztítást tartotta elsődlegesnek, addig az utóbbi ugyanolyan fontos szempontként kezelte a divatosságot is. 

Bár a mai gyermekruhák is sok ponton azonosulnak a felnő ruházkodás változásaival, teljesen önálló és szakosodott ágazattá vált a gyermekruha igények kielégítése. Önálló divat, specializált gyártás, különálló piac, szaküzletek végtelen száma mind arra utal, hogy speciális fogyasztóréteg alakult ki, s ennek kiszolgálására mindent megtesznek a tervezők, a gyártók és a kereskedők. 

 

Címkék: gyerekruha lepjmeg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepjmeg.blog.hu/api/trackback/id/tr863163315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása