Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Toy Story

2011.08.19. 15:49 | www.lepjmeg.hu | Szólj hozzá!

Tudtad, hogy...

 Toy Story – Játékháború (Toy Story) 1995-ös amerikai számítógép-animációs film a Pixar Animation Studios készítésében és aWalt Disney Pictures forgalmazásában. Az eredeti bemutatója az Egyesült Államokban és Kanadában 1995november 22-én volt,Magyarországon pedig a következő márciusban. A film jegyzi a mozi történetének első, teljes egészében számítógéppel alkotott egész estés produkcióját, s ezen úttörő momentum eléréséért John Lasseter, a rendező különdíjban részesült az 1996-os Oscar-gálán. A Toy Story – Játékháborút ezen felül három kategóriában jelölte az Amerikai Filmakadémia.

A film a mozipénztáraknál figyelemreméltó eredményeket ért el, hiszen az 1995-ös év legnagyobb bevételt hozó bemutatója lett Észak-Amerikában, míg világviszonylatban a második helyen futott be. Emellett egyöntetűen éltette a kritika, a technikai innovációk, az animáció és a szellemes, sziporkázóan ötletes forgatókönyv révén is gyakran illették dicsérő szavakkal.[4][5] A DVD-kiadások mellett aToy Story inspirálta kapcsolt termékek egész sora jelent meg, a videojátékoktól kezdve a jelmezeken és modellvasutakon át a cipőkig.[6]

A film sikere folytatást is szült. A Toy Story – Játékháború 2. 1999-ben érkezett a mozikba, míg a harmadik epizód bemutatójára 2010nyarán került sor, immáron 3D-s változatban is. E technológiával az első két részt is ismét műsorra tűzték a mozik, Észak-Amerikában2009 végén, együtt, egy jegy áráért,[7] Magyarországon pedig a következő év elején, külön, két hetes eltéréssel.

Tartalomjegyzék

 [elrejtés]

Cselekmény [szerkesztés]

Leváltottak, Woody?!
 

A régimódi cowboy-baba, Woody felderítőakciót szervez gazdája, Andy születésnapi buliján, ami néhány nappal Andy családjának új házba költözése előtt zajlik. Aggodalommal tölti el, hogy Andy egy új akciófigurát kap. A csillagharcos Buzz Lightyear csúcsszuper tartozékainak köszönhetően rövidesen átveszi Woody helyét mint Andy legkedvesebb játéka. Woody, Andy játékainak de facto vezetője nagy csalódásként éli meg mindezt; neheztel Buzzra, s ellenszenvét csak fokozza, hogy az új jövevény nincs tisztában vele:gyerekjáték csupán. Úgy hiszi, valódi űrpilóta, s Woody csak akadályozza „küldetésében”.

Mikor Andy családi programra indul, s csak egy játékot vihet magával, Woody megkísérli csapdába csalni Buzzt, hogy ő legyen a kiválasztott. Az íróasztal mögé próbálja betaszítani vetélytársát, ám terve balul sül el, s Buzz kiesik az ablakon. A többi játék Woody-t gyanúsítja azzal, hogy féltékenységében meg akarta ölni a csillagharcost. Megbüntetni azonban már nem tudják, mert Andy megérkezik, s Buzz híján Woody-t viszi magával az űrös környezetű Pizza Planéta étterembe. Buzz meglátja, amint Andy játékával együtt beszáll anyja autójába, s még sikerül felkapaszkodnia. Kérdőre vonja Woody-t, mialatt Andy anyukája tankol, ám szóváltásuk tettlegességig fajul, s végül kiesnek a járműből. A kocsi továbbhajt, a két jómadár pedig magára marad.

Fogd már fel, hogy te egy játékszer vagy!
 

Woody megpillantja a Pizza Planéta egy furgonját, amitől azt reméli, elviszi őt Andy-hez. Ráébred azonban, hogy csak úgy menekülhet meg a többi játék haragjától, ha Buzzt is magával viszi. Azt mondja hát neki, hogy a furgon eljuttatja őt egy űrhajóhoz. A Pizza Planétában Buzz belemászik egy játékhalászó gépbe, ami éppen úgy fest kívülről, mint egy űrjármű. Woody megpróbálja kimenekíteni, ám mindkettejüket kifogja Andy szomszédja, a játékkínzó Sid Phillips. Kétségbeesetten próbálnak megszökni Sid házából, hogy visszaérjenek a költözésre. Az idegen házban rémálomba illő, „mutáns” játékokba és egy vérszomjas kutyába botlanak. Buzz betéved egy szobába, ahol a tévében megpillantja az őt hirdető reklámfilmet. Összezavarodva és elszontyolodva kényszerül szembenézni valódi természetével, mikor rosszul sül el repülési kísérlete, s egyik karja kiesik helyéből. Woody képtelen rávenni a depressziós Buzzt szökési tervének megvalósítására, még akkor is, mikor a mutáns játékok, felfedve valódi arcukat, megjavítják törött karját.

Sid arra készül, hogy egy tűzijáték-rakétával felrobbantja Buzzt. Mikor már úgy tűnik, nincs sok hátra nekik, Woody bevallja Buzznak, hogy nagyon klassz játéknak tartja, ő maga pedig nem veheti fel a versenyt vele, hogy Andy kedvence legyen. Buzz összeszedi magát és úgy dönt, van értelme az életnek, még ha nem is csillagharcos, s segít Woody-nak. Sid azonban felébred, mielőtt el tudnának menekülni; megragadja a rakétára erősített Buzzt és a kertbe viszi a kilövéshez. Woody, együttműködve Sid mutáns játékaival, megmenti társát, s egyúttal ráijeszt Sidre, aki halálra váltan, hanyatt-homlok menekül el saját játékai elől. Hiába azonban minden erőfeszítés, Woody és Buzz lekési Andy-ék kocsiját, ami az új ház felé indult.

Buzz, te repülsz!
 

Célba veszik a költöztetőautót, amivel magukra vonják Sid kutyájának figyelmét. Buzz megmenti Woody-t a bestiától, ám ezáltal lemarad a teherautóról. Woody Andy távirányítós autójával siet a segítségére. Mikor kilöki a mozgó járműből, a többi játék azt hiszi, Woody ismét megpróbál megszabadulni valakitől, ezért őt is kitaszítják. Woody és Buzz igyekszik felzárkózni, azonban Távirány elemei lemerülnek. Woody-nak eszébe jut a rakéta Buzz hátán, aminek élesítésével sértetlenül huppannak be Andy mellé.

Woody és Buzz, Andy két kedvence barátokká váltak, ami bizalmat gerjeszt a játékok körében. Együtt vezetik a karácsonyi felderítő-akciót, hogy felmérjék az újonnan érkezőket – akik között akad egy élő kölyökkutya is!

Szereplők [szerkesztés]

Játékok [szerkesztés]

  • Woody (eredeti hangja Tom Hanks, magyar hangja Stohl András): Régimódi, felhúzásra beszélő seriff-rongybaba. Ő a kisfiú, Andy kedvenc játéka, s különleges helye van gazdája ágyán. Woody tölti be a játékok között a vezéregyéniség szerepét, komoly tekintélynek örvend. Mikor azonban vetélytársa akad, hamar felszínre kerülnek addig nem ismert tulajdonságai is.
  • Buzz Lightyear (eredeti hangja Tim Allen, magyar hangja Dörner György): Űrvadász a Csillagkommandóból. Egy új gyártású, műanyag játék elektronikus hanggal, rugós szárnyakkal, vakító lézerrel és egy rakétahajó-dobozzal. Andy ajándékba kapja születésnapjára, s érkezése alaposan felforgatja a játékok életének megszokott rendjét. Míg a legtöbb játék ámulatba esik spéci felszerelése és küldetéstudata láttán, Woody-t kevésbé nyűgözi le, mi több, az ellenséget látja benne.
  • Krumplifej úr (eredeti hangja Don Rickles magyar hangja Forgács Gábor): Szókimondó és szarkasztikus játék a Hasbro cégtől, akinek végtagjai és érzékszervei leszerelhetőkkrumplit formáló testéről.
  • Rex (eredeti hangja Wallace Shawn, magyar hangja Lippai László): Kisebbségi komplexussal megvert, műanyag Tyrannosaurus rex játékbábu, aki attól fél, hogy nem elég ijesztő.
  • Slinky (eredeti hangja Jim Varney, magyar hangja Kristóf Tibor): Tacskó játékkutya, hosszúra nyújtható, rugós testtel. Woody legközelibb, hű barátja.
  • Guba (eredeti hangja John Ratzenberger, magyar hangja: Kocsis György): Szellemes malacpersely.
  • Bo Peep (eredeti hangja Annie Potts, magyar hangja Farkasinszky Edit): Pásztorlány-baba, Woody vonzalmának tárgya. A porcelánból készült játék a józan megfontoltság hangja a játékok között.
  • Őrmester (eredeti hangja R. Lee Ermey, magyar hangja Rosta Sándor): A kis zöld műanyag katonákból álló hadsereg elhivatott, precíz parancsnoka. Őrmester és katonái gyakran segítik ki játéktársaikat megfigyelési képességeikkel.
  • Lenny (eredeti hangja Joe Ranft, magyar hangja Keresztes Sándor): Műanyag távcső, akinek szolgálatait gyakran veszi igénybe a többi játék.

Emberek [szerkesztés]

  • Andy Davis (eredeti hangja John Morris, magyar hangja Szalay Csongor): Nyolcéves kisfiú, Woody és a többi játék szerető tulajdonosa.
  • Sid (eredeti hangja Erik von Detten, magyar hangja Szőke András): A szomszéd fiú, aki élvezi kínozni a játékait, így azok rettegnek tőle.
  • Mrs. Davis (eredeti hangja Laurie Metcalf, magyar hangja Csomor Csilla): Andy anyukája.
  • Hannah (eredeti hangja Sarah Freeman, magyar hangja Molnár Ilona): Sid húga.

Háttér [szerkesztés]

Forgatókönyv és előkészületek [szerkesztés]

Címkék: játék film gyerek ruha mesehős

A bejegyzés trackback címe:

https://lepjmeg.blog.hu/api/trackback/id/tr323165185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása